Közösségi média A-tól Z-ig

Közösségi iránytű

Hogyan kell nyereményjátékot indítani Facebookon?

2016. február 15. - Balassa Lilla

facebook-1084449_960_720.jpgRengeteg olyan nyereményjátékot lehet találni Facebookon - legyen szó kis- vagy nagyobb cégről - , amik sajnos nem mindig szabályosak. Sőt, az utóbbi időben ismét elterjedtek a „Most Iphone-t nyerhettek, ha lájkoljátok az oldalt és megosztjátok a képet!”  (Ezeknél a helyesírási hiba sem ritka.) Ezek a játékok egyrészt csak ronthatnak a megítélésünkön, másrészt pedig komoly büntetést kaphatunk a Facebooktól: ha szerencsénk van, csak a játékot fogják törölni, de rosszabb esetben akár le is tilthatják oldalunkat. De akkor hogy hozhatunk létre szabályos nyereményjátékokat?

Régebben sokkal nehezebb dolga volt a játékot hirdetőknek, hiszen külön írásbeli engedélyt kellett kérni a Facebooktól és csak külső programmal lehetett levezényelni a játékot. Ezen szerencsére enyhítettek. A nyereményjátékoknak alapvetően két típusa létezik: Facebook oldalon futtatható (ez lehet valamilyen bejegyzés vagy képekkel kapcsolatos játék), illetve külső alkalmazás alapú.

De mit enged meg a Facebook szabályzata?

  • a nyereményjáték keretében lájkoljanak a résztvevők egy bejegyzést,
  • írják meg hozzászólásban a választ,
  • szavazzanak valamire a lájk gomb segítségével

Nem kérhetjük a játékban résztvevőket, hogy…

  • megosszák a bejegyzésünket
  • lájkolják az oldalunkat
  • fotókat töltsenek fel (ehhez külső alkalmazást kell használni)

A nagyobb oldalaknál és hosszabb nyereményjátékoknál már mindenképpen érdemes valamilyen külső programot használni, hiszen ezzel sokkal könnyebb összegezni az eredményeket (Ilyen például a Shortstack, a Tabfoundry, vagy a Woobox). Fontos még azt is figyelembe venni, hogy ezeknél a játékoknál a Facebook semmilyen felelősséget nem vállal, mindig a szervező a felelős. Ezért a kicsit is nagyobb játékok mellé érdemes játékszabályzatot is írni a saját védelmünk érdekében.

Ha pedig további részletekre vagy kíváncsi a nyereményjátékokkal kapcsolatban, nézd meg az alábbi infografikát! ;)

illegal-facebook.png

Még több hasonló érdekességért lájkold Facebook oldalamat is bátran! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegi-iranytu.blog.hu/api/trackback/id/tr658394148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikírt ódamondó · http://kocsma.blog.hu 2016.02.16. 18:54:26

Ez arra válasz, hogyan szabad. Folytatásként jó lenne egy, hogyan érdemes.
süti beállítások módosítása